Győri Atlétikai Club Győr város Magyar Antidopping csoport

Klubhírek | Evezés

Újabb győri evezős indulhat az olimpiáért

Ötödik magyar egységként a GYAC-os Fehérvári Eszter, Ferencz Pannával női könnyűsúlyú kétpárban is részt vehet az evezősök európai olimpiai kvalifikációs versenyén április elején, az olaszországi Varesében.

A nemzetközi szövetség jóváhagyta a magyar kérést, hogy az eredetileg jelölt Abid Syham, Csepel Zsófia egység helyett más hajót nevezzenek a kvalifikációs versenyre. A változtatás azért vált szükségessé, mert Abid és Csepel is megbetegedett, viszont nevezés után már csak az egységek ötven százalékát lehet cserélni, ezúttal viszont a teljes hajót kellett. A magyar szövetség a rendkívüli járványhelyzetre való tekintettel kért, és kapott mentességet. Az európai kvalifikációs regattán - melyet jövő hétfő és szerda között rendeznek - egypárban három-három, könnyűsúlyú kétpárban két-két olimpiai indulási jog talál gazdára. A győri versenyzők közül Szabó Bence a szolnoki Furkó Kálmánnal könnyűsúlyú kétpárban versenyez, míg Pető Zsolt a paraevezősök PR1 kategóriájában harcol az olimpiai részvételért.

A magyar evezősöknek még nincs kvótájuk a tokiói olimpiára. Az európai kvalifikációs verseny után május közepén, a végső selejtezőn Luzernben lesz még lehetőség a kvótaszerzésre, ott már nem lesz országokra vonatkozó megkötés. A 2016-os, riói játékokon két egységet indíthattak a magyarok - férfi egypárt és kettest -, mindkettő az utolsó kvalifikációs versenyen szerzett indulási jogot. Az európai olimpiai kvalifikációs regatta után, jövő péntektől vasárnapig ugyancsak az olaszországi helyszínen kerül sor az Európa-bajnokságra, amelyre hat magyar egységet neveztek.

Partnerek

A Győri Atlétikai Club kiemelt partnerei és főbb támogatói.