Győri Atlétikai Club Győr város Magyar Antidopping csoport

Győr város

Borkai Zsolt polgármester hétfőn adta át a miniszterelnöknek a Győrbe tervezett multifunkciós csarnok koncepcióját. A tervek szerint az új létesítmény jövő ősszel készülhet el.

A kormány elé került a multifunkciós csarnok koncepciója

Az ötezer férőhelyes győri csarnok ügyében korábban Borkai Zsolt polgármester Orbán Viktor miniszterelnökkel egyeztetett, aki azt kérte, a város még a tavasz folyamán nyújtsa be a kormánynak a terveket és a megvalósítás költségvetését. A megbeszéléseknek megfelelően Borkai Zsolt április 22-én a Parlamentben adta át a szükséges dokumentumokat, így a finanszírozásról a június 1-jei kormányülésen születhet döntés. Az aréna a Magvassy Mihály Sportcsarnok szomszédságában épülhet meg. A város korábban több helyet is számításba vett, ám az ideális helyszínt Kiskúton találta meg, ahol kellő távolságra épülhet fel a lakóházaktól, de a lehető legközelebb a már meglévő sportlétesítményekhez.

A „lehető legközelebb” jelző olyannyira igaz, hogy a tervek szerint az új épület összeköttetésben lenne a Magvassy-csarnokkal, így egy olyan komplex létesítmény jön létre, amely lehetőséget nyújt kisebb és nagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvények megtartására. Az új pálya három részre szekcionálható, a Magvassy pályájával együtt egyszerre négy edzés is tartható lenne benne. A mobil lelátók segítségével a csarnok befogadóképessége is változtatható a rendezvény jellege szerint. Az aréna tehát nem csak sportrendezvények, de nagykoncertek, vásárok, konferenciák és egyéb rendezvények megtartására is alkalmas lesz.

Borkai Zsolt kérdésünkre elmondta, Győr a hazai sport fellegvára, első osztályú csapataink évről évre a magyar bajnoki dobogó legfelső fokát ostromolják, és a nemzetközi porondon is szép eredményeket érnek el. „Úgy gondoljuk, hogy a város megérdemli a multifunkciós csarnokot. Ez nem csak sportolóinkra, de a lelkes szurkolókra is igaz, akiknek a létesítmény megépültével már nem kellene Veszprémbe utazniuk a kézilabdás lányok BL-mérkőzéseire, hanem valóban hazai pályán élvezhetnénk a nemzetközi kupa végjátékát is.” A polgármester hozzátette, az elkövetkező években jelentős sport-infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg a városban, hiszen a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezéséhez kapcsolódóan megépül az olimpiai központ többek között a városi uszodával, teniszcentrummal, torna- és judocsarnokkal, atlétikai pályával.

A multifunkciós csarnok mellett a régi Magvassy is megújul. Ezek a lépések nagymértékben hozzájárulnak a győri utánpótlás-nevelés színvonalának emeléséhez, hiszen országosan is kiemelkedő feltételek biztosítják majd a fiatalok sportolási lehetőségeit. A beruházások a versenysport mellett a lakosok számára is nagy haszonnal járnak, hiszen a létesítmények a győrieknek épülnek, az ő egészséges szabadidő-eltöltésüket szolgálják. A fejlesztésekből – amelynek révén városunk alkalmassá válik szinte bármilyen nemzetközi nagyrendezvény lebonyolítására – persze nem csak a sportélet profitál. A megvalósítás az építőipari cégek, a működés a szolgáltató szektor számára is haszonnal jár. A sportturizmus, a koncertek, konferenciák újabb vendégéjszakákat is generálnak a városban.

A Magvassyt és az új épületet egyébként a büféterasz kötné össze, az új csarnok impozáns külseje színes megvilágítással a müncheni Aréna stílusához hasonlítható. A nézőtér mozgathatósága miatt a belső tér alakítható az aktuális rendezvény méreteihez, az érdeklődés nagyságához. A tervek szerint a létesítmény mellett ezer-ezerkétszáz férőhelyes parkoló létesülhet, a komplexumot pedig három különböző irányból is meg lehetne közelíteni, illetve el lehetne hagyni a rendezvények után. A csarnok a jövő év őszére készülhet el, így otthont adhatna a 2014-es magyar–horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság győri mérkőzéseinek.

(Az Audi ETO fő szponzora, az Audi Hungaria számára is fontos az új csarnok ügye, a képen Borkai Zsolt polgármester magyarázza Thomas Faustmannak, az Audi Hungaria ügyvezető igazgatójának a létesítmény terveit.)

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

forrás:http://gyor2017.hu/hu_HU/hirek/a-kormany-ele-kerult-a-multifunkcios-csarnok-koncepcioja

Partnerek

A Győri Atlétikai Club kiemelt partnerei és főbb támogatói.